Sukces w kuchni

Sukces w kuchni

Od teraz gotowanie to czysta zabawa!!!

Pierniki

Opublikowany: 13 Grudzień, 2011 przez admin Brak komentarzy
Ocena artykułu:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwizazki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading ... Loading ...

Jak w domu pachną pierniczki to znak, że święta zbliżają się wielkimi krokami. Ciasteczka są miękkie już po ok 24h, już nie trzeba czekać tygodniami :). Ciasto robi się bardzo prosto. Budowa domku z piernika nie jest taka prosta jak się wydaje, ale warto spróbować. Ja robię go pierwszy i pewnie ostatni raz, bo jest bardzo czasochłonny :). Starałam się jak mogłam, a efekt był mizerny, co zresztą widać na załączonym obrazku :).

 

 

 

 

Czas przygotowania- ok.  100 min.

Koszt całej potrawy-ok. ?? zł

Ilość porcji z podanych składników- 4 duże blachy- 33 pierniczki+ domek

Potrzebny sprzęt kuchenny

  • garnek,
  • nóż do pizzy,
  • wałek,
  • foremki,
  • miska.

Kilka praktycznych rad na początek…

Wcześniej radzę podgrzać miód, masło i przyprawy. Masa potrzebuje czasu na przestygnięcie. Należy pamiętać o częstym podsypywaniu ciasta przy wałkowaniu mąką, żeby się nie okazało, że jak już przy pomocy foremek wycięliśmy ładne kształty i wszystko będzie trzeba robić jeszcze raz, bo ciasto się przykleiło do blatu.

Zdjęcie nr1- wszystkie składniki

  • 2 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki miodu,
  • 2 łyżki masła roślinnego,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka sody oczyszczanej,
  • 1 łyżeczka przypraw korzennych do piernika,
  • szczypta zmielonych goździków,
  • do dekoracji np. kolorowa posypka, orzechy, cukier puder ,wykałaczki itp.

Zdjęcie nr2- rozgniatanie goździków

Do ciasta zawsze dodaję szczyptę goździków.  Nie mam moździerza, więc radzę sobie jak mogę. Rozgniatam goździki deską jak na zdjęciu :).

Zdjęcie nr3- połączenie tłuszczu, cukru i przypraw

Do garnka wkładamy masło, miód, cukier puder, przyprawę korzenną, goździki i doprowadzamy prawie do wrzenia. Należy ciągle mieszać wszystkie składniki, bo cukier nie może przywrzeć do dna garnka. Można w pierwszej kolejności rozpuścić masło i miód, a następnie dodać pozostałe składniki. Goździki jeszcze przesypuję przez sitko, aby dodać tylko drobny proszek.

Zdjęcie nr4- konsystencja gorącej masy

Odstawiamy garnek do wystygnięcia. Masa później zgęstnieje.

Zdjęcie nr5- łączenie wszystkich składników

Kiedy nasza płynna masa ma już temperaturę pokojową można przystąpić do dalszego działania. Do miski wsypać mąkę, sodę. Następnie dodajemy jajka i wystygnięta płynną masę.

Zdjęcie nr6- konsystencja ciasta

Początkowo w wyrabianiu ciasta można posłużyć się łyżką, ale i tak ręczna praca będzie nieunikniona :). Jeżeli będzie taka potrzeba dodać mąki, ale z tym ostrożnie. Ja dodałam ok. szklanki mąki dodatkowo, ale to wszystko zależy od konsystencji naszego ciasta. Po dodaniu zbyt dużej ilości robi się twarde i powstają tzw. „pęknięcia, zmarszczki ”.  Najlepiej całość podzielić na mniejsze części i zajmować się każdym z osobna.

Zdjęcie nr7-  wycinanie domku przy pomocy szablon

Domek wycinała przy pomocy szablonu i noża do pizzy.

Zdjęcie nr8- rozwałkowane ciasto

Nagrzać piekarnik do 180 stopni (bez termoobiegu). Rozwałkować każdą część na blacie, podsypując dużą ilością mąki i przy pomocy foremek powycinać różne kształty pierniczków. Jak na zdjęciu. Radzę blisko siebie przykładać foremki, bo po co kolejny raz wyrabiać ciasto.

Zdjęcie nr9 – wielkość blachy

Gotowe pierniczki układamy na posmarowanej tłuszczem dużej blaszce.

Zdjęcie nr10 – odstępy między piernikami

Należy pamiętać, że one  rosną, więc zachować odpowiednie odstępy. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 8-10 min. Czas pieczenia zależy od grubości ciasteczek. Od grubości ciasta zależy również jak mocno nasze pierniki wyrosną.

Zdjęcie nr11- wielkość i kolor upieczonych pierniczków

Grubość mojego ciasta to ok 5 mm. piekłam pierniki ok 8 min. Widać na zdjęciu jak urosły i jakiego powinny być koloru. Cienkie ciasteczka szybciej robią się miękkie. Radzę również obserwować piekarnik. Każdy jest inny, więc czas pieczenia może się troszkę zmienić.

Zdjęcie nr12- udekorowane wypieki

Ja do dekoracji używam lukru, orzechów i kolorowej posypki. Mniej więcej tak to wygląda jak na zdjęciu :).

Zdjęcie nr13- szablon i nóż do domku

Najlepiej ściany wykrajać z ciasta przy pomocy wcześniej przygotowanego szablonu. Myślę, że jeżeli chodzi właśnie o domek, to warto byłoby ciasto rozwałkować na grubość nawet 1 cm. Na pewno w ten sposób będzie się lepiej sklejać ściany i będzie stabilniejszy.

Zdjęcie nr14- udekorowany domek i pierniki

Robiłam go pierwszy raz, więc idealnie to mi nie wyszedł :). Szczerze mówiąc domek wymaga dużej wprawy.

O czym należy pamiętać!!!

- nie wyrabiać ciasta zbyt intensywnie,

- podsypywać dużą ilością mąki, bo będzie się kleiło do blatu,

- podana ilość ciasteczek jest zrobiona z ciasta o grubości 5mm.

 

Zobacz podobne przepisy

  • Bananowe babeczki Babeczki :) Wszyscy uwielbiamy babeczki :) Ja również przepadam za bananami, więc postanowiłam zrobić bananowy krem do babeczek. Przepis jest łatwy. Do smarowania tłuszczem foremek i […]
  • Sernik wiedeński Łatwy przepis na sernik wiedeński, czyli klasyczny sernik bez kruchego spodu. Im więcej sera w serniku i mniej ciasta - tym lepiej :). Pyszny mokry serniczek niewymagający dużego nakładu […]
  • Makowiec zawijany Makowiec zawijany- fajny efektowny placek. Od lat na święta robi go moja babcia, teraz już ja :).             Czas przygotowania- ok. […]
  • Sernik z rosą Sernik z rosą jest bardzo efektownym i stosunkowo łatwym do zrobienia ciastem. Myślę, że przy dokładnych wskazówkach, każdy jest w stanie je zrobić. Przyznam się, że za pierwszym razem […]
  • Ciasto czekoladowe Zawsze chciałam zrobić ciasto czekoladowe. Co prawda sprawiło mi trochę trudności, jednak smak wart jest wysiłku :). Z wszystkimi wpadkami można sobie poradzić. Proszę czytać wskazówki, […]




Podziel się ze znajomymi



Zobacz podobne przepisy

  • Bananowe babeczki Babeczki :) Wszyscy uwielbiamy babeczki :) Ja również przepadam za bananami, więc postanowiłam zrobić bananowy krem do babeczek. Przepis jest łatwy. Do smarowania tłuszczem foremek i […]
  • Sernik wiedeński Łatwy przepis na sernik wiedeński, czyli klasyczny sernik bez kruchego spodu. Im więcej sera w serniku i mniej ciasta - tym lepiej :). Pyszny mokry serniczek niewymagający dużego nakładu […]
  • Makowiec zawijany Makowiec zawijany- fajny efektowny placek. Od lat na święta robi go moja babcia, teraz już ja :).             Czas przygotowania- ok. […]
  • Sernik z rosą Sernik z rosą jest bardzo efektownym i stosunkowo łatwym do zrobienia ciastem. Myślę, że przy dokładnych wskazówkach, każdy jest w stanie je zrobić. Przyznam się, że za pierwszym razem […]
  • Ciasto czekoladowe Zawsze chciałam zrobić ciasto czekoladowe. Co prawda sprawiło mi trochę trudności, jednak smak wart jest wysiłku :). Z wszystkimi wpadkami można sobie poradzić. Proszę czytać wskazówki, […]


Dodaj komentarz