Sukces w kuchni

Sukces w kuchni

Od teraz gotowanie to czysta zabawa!!!

Karpatka

Opublikowany: 7 Grudzień, 2012 przez admin 4 komentarzy
Ocena artykułu:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwizazki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading ... Loading ...

Karpatka to jedno z moich ulubionych ciast :). Rzeczywiście troszkę czasu potrzeba, aby ją przygotować, ale na prawdę warto to zrobić choć raz. Bardzo polecam to ciasto :).

 

 

 

 

 

Czas przygotowania- ok. 60 min

Czas pieczenia- ok. 25-35 min

Koszt całej potrawy-ok. 15 zł

Wielkość blachy- duża piekarnikowa

Potrzebny sprzęt kuchenny

  • duża blacha piekarnikowa,
  • mikser.

Kilka praktycznych rad na początek…

Wcześniej możemy ugotować budyń, bo musi wystygnąć do kremu, tak jak zresztą ciasto :). Pamiętajmy, że jajka do ciasta muszą mieć temperaturę pokojową, bo jeżeli w cieście będą grudki, góry-Karpaty nie pojawią się :(. No i masło koniecznie powinno mieć temperaturę pokojową. Pamiętajmy również, aby nie otwierać piekarnika w czasie pieczenia, ponieważ góry opadną.

Zdjęcie nr1- wszystkie składniki

  • 1 szklanka wody,
  • ½ kostki margaryny,
  • 1,2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 275 g masła,
  • niepełna szklanka cukru pudru,
  • 4 łyżki cukru do budyniu.

Zdjęcie nr2- woda z margaryną

W pierwszej kolejności należy zagotować wodę z margaryną.

Zdjęcie nr3- dodanie mąki

Dalej do gotującej się wody dodajemy mąkę i energicznie mieszając prażymy ok. 5 minut. Tak przygotowaną masę zdejmujemy z ognia i studzimy.

Zdjęcie nr4- mleko na budyń

Budyń na krem do karpatki również musi wystygnąć, więc w następnej kolejności zajmiemy się właśnie nim. W tym celu w rondelku zagotujemy 2 szklanki mleka z cukrem (ilość podana na opakowaniu zazwyczaj 2 łyżki na 1 budyń).

Zdjęcie nr5- proszek budyniowy

Dalej rozpuszczamy proszek budyniowy w 0,5 szklanki mleka i wlewamy wszystko do gotującego mleka.

Zdjęcie nr6- budyń

Budyń będzie bardzo gęsty, ze względu na zmniejszoną ilość mleka, dlatego trzeba w czasie wlewania zawiesiny budyniowej bardzo szybko mieszać, aby nie powstały grudki. Budyń odstawiamy do wystygnięcia.

Zdjęcie nr7- dodanie jajek do ciasta

Kiedy ciasto osiągnie temperaturę pokojową dodajemy do niego po 1 jajku i ucieramy mikserem

Zdjęcie nr8- konsystencja ciasta

Ciasto powinno stanowić gładką i gęstą masę (jajka również muszą mieć temperaturę pokojową, bo inaczej ciasto będzie grudkowate i nie urośnie).

Zdjęcie nr9- ciasto na blasze

Kolejno smarujemy blachę grubą warstwą tłuszczu. Dalej na niej rozsmarowujemy ciasto. Ciasto najlepiej się rozsmarowuje gorącą łyżką, wystarczy co jakiś czas moczyć ją we wrzątku kilka sekund.

Zdjęcie nr10- do piekarnika

Tak przygotowaną blaszkę wkładamy do (koniecznie nagrzanego!) piekarnika i pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 170-175 °C.

Zdjęcie nr11- masło

Kiedy ciasto się piecze, a budyń wystygł można zacząć ucierać masło na krem.

Zdjęcie nr12- utarte masło

Kiedy masło zbieleje i zwiększy swoją objętość można dodać 2-3 łyżki cukru pudru. Oczywiście cukier puder można również pominąć, ale krem na maśle i budyniu jest raczej mdły. Ewentualnie dosłodzić krem można po dodaniu budyniu.

Zdjęcie nr13- dodawanie gęstego budyniu

Nadal ucierając kolejno dodajemy ostudzony gęsty budyń.

Zdjęcie nr14-  gotowy krem

Krem powinien być dość gęsty, aby nie spływał z ciasta.

Zdjęcie nr15-  kolor wypieku

Ciasto powinno mieć lekko zarumieniony kolor. Wystudzone ciasto dzielimy na 2 równe części.

Zdjęcie nr16- krem na spodzie

W tym momencie dwa spody Karpatki przekładamy kremem.

Zdjęcie nr17- posypane cukrem pudrem

Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem i schładzamy w lodówce. Smacznego :)

Zobacz podobne przepisy

  • Pleśniak Pleśniak to ciasto, które wymaga troszkę pracy, ale efekt jest piorunujący :). Na prawdę gorąco polecam ten placek wszystkim :).  Warto choć raz je wykonać, mogę się założyć, że to nie […]
  • Makowiec zawijany Makowiec zawijany- fajny efektowny placek. Od lat na święta robi go moja babcia, teraz już ja :).             Czas przygotowania- ok. […]
  • Pierniki Jak w domu pachną pierniczki to znak, że święta zbliżają się wielkimi krokami. Ciasteczka są miękkie już po ok 24h, już nie trzeba czekać tygodniami :). Ciasto robi się bardzo prosto. […]
  • Babka łaciata Dziś przedstawiam Wam przepis na babkę łaciatą.  Jeżeli nie dodamy kakaa do połowy ciasta, będziemy mieli przepis na babkę piaskową. Jest to ulubione ciasto mojej siostry. Zawsze uważałam, […]
  • Sernik z rosą Sernik z rosą jest bardzo efektownym i stosunkowo łatwym do zrobienia ciastem. Myślę, że przy dokładnych wskazówkach, każdy jest w stanie je zrobić. Przyznam się, że za pierwszym razem […]




Podziel się ze znajomymi



Zobacz podobne przepisy

  • Pleśniak Pleśniak to ciasto, które wymaga troszkę pracy, ale efekt jest piorunujący :). Na prawdę gorąco polecam ten placek wszystkim :).  Warto choć raz je wykonać, mogę się założyć, że to nie […]
  • Makowiec zawijany Makowiec zawijany- fajny efektowny placek. Od lat na święta robi go moja babcia, teraz już ja :).             Czas przygotowania- ok. […]
  • Pierniki Jak w domu pachną pierniczki to znak, że święta zbliżają się wielkimi krokami. Ciasteczka są miękkie już po ok 24h, już nie trzeba czekać tygodniami :). Ciasto robi się bardzo prosto. […]
  • Babka łaciata Dziś przedstawiam Wam przepis na babkę łaciatą.  Jeżeli nie dodamy kakaa do połowy ciasta, będziemy mieli przepis na babkę piaskową. Jest to ulubione ciasto mojej siostry. Zawsze uważałam, […]
  • Sernik z rosą Sernik z rosą jest bardzo efektownym i stosunkowo łatwym do zrobienia ciastem. Myślę, że przy dokładnych wskazówkach, każdy jest w stanie je zrobić. Przyznam się, że za pierwszym razem […]


Liczba komentarzy (4)

  1. Kate pisze:

    Ile to jest 1,2 szklanki mąki?

  2. Iwona pisze:

    A proszek do pieczenia?



Dodaj komentarz