Sukces w kuchni

Sukces w kuchni

Od teraz gotowanie to czysta zabawa!!!

Bananowe babeczki

Opublikowany: 9 Październik, 2011 przez admin Brak komentarzy
Ocena artykułu:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwizazki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading ... Loading ...

Babeczki :) Wszyscy uwielbiamy babeczki :) Ja również przepadam za bananami, więc postanowiłam zrobić bananowy krem do babeczek. Przepis jest łatwy. Do smarowania tłuszczem foremek i wyklejania ich ciastem radzę zaangażować rodzinkę :). Nie jest to skomplikowane, ale czasochłonne na pewno. Co do dekoracji, to można wykorzystać wszystko, co się ma akurat w domu.

 

 

Łączny czas pieczenia- ok 40 min

Czas przygotowania- 45 min

Łączny czas na wykonanie ciasta (pieczenie + wykonanie+30 min w lodówce)- ok. 90 min, bo wykonujemy część czynności w czasie pieczenia.

Koszt składników- ok.  27,80 zł

Ilość babeczek z podanych składników- ok 50 szt.

Wielkość blachy- foremki do babeczek min 23 sztuki

Potrzebny sprzęt kuchenny

  • mikser,
  • blender,
  • foremki min ok. 23 na 500g mąki,
  • miska,
  • woreczki foliowe do ciasta.

Od czego zacząć i o czym należy pamiętać.

Wyjąć masło z lodówki, bo musi mieć temperaturę pokojową. W pierwszej kolejności należy zrobić ciasto. Musi ono poleżeć w lodówce ok. 30 min. Po wyrobieniu ciasta można ugotować budyń, bo musi ostygnąć.

Zdjęcie nr1- wszystkie składniki

  • 500 g mąki tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka + 4 łyżki cukru,
  • 300 g masła,
  • 5 żółtek,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 2 szklanki mleka,
  • posypka kakaowa lub polewa,
  • ok. 4 łyżki wiórków kokosowych,
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%,
  • ponad 2 kg bananów.

Zdjęcie nr2- Składniki na ciasto 

  • 500 g mąki tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka cukru,
  • 200 g masła,
  • 5 żółtek,
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%,

Zdjęcie nr3- wszystkie produkty w misce

Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Kolejność nie ma znaczenia. Zagniatamy w jedną kulkę. Należy postarać się w miarę szybko to zrobić, nie bawić się, bo kruche ciasto nie lubi zbyt intensywnego wyrabiania.

Zdjęcie nr4- kula z ciasta kruchego

Ciasto powinno być miękkie, ale nie za bardzo lepkie. Powinno mieć jednolitą konsystencje tak jak na zdjęciu. Ciasto podzielić na 3 części. Zapakować do foliowych woreczków i  włożyć do lodówki na 30 min.

Zdjęcie nr5- składniki na krem i dekoracje 

  • 4 łyżki cukru,
  • 100 g masła,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 2 szkl. mleka,
  • ponad 2 kg bananów,
  • posypka kakaowa lub polewa,
  • ok. 4 łyżki wiórków kokosowych.

Zdjęcie nr 6- gotowanie mleka z cukrem

Teraz należy zabrać się za budyń. Aby krem był gęsty 2 budynie należy ugotować w ½ porcji mleka podanego na opakowaniu. Cukier pozostaje bez zmian. Należy zagotować 1,5 szklanki mleka z 4 łyżkami cukru.

Zdjęcie nr7- proszek budyniowy i 0,5 szklanki mleka

Dokładnie wymieszać mleko i proszek budyniowy. Nie może być żadnych grudek, bo będą wyczuwalne w kremie.

Zdjęcie nr8- połączenie składników na budyń

Jak mleko zacznie się gotować należy wlać wcześniej przygotowany roztwór z mleka i proszku budyniowego. Należy szybko mieszać, żeby nie powstały grudki.

Zdjęcie nr9- gęstość budyniu

Budyń powinien być bardzo gęsty, aby krem miał odpowiednią konsystencje. Mniej więcej taki jak na zdjęciu. Następnie należy odstawić do wystudzenia.

Zdjęcie nr10- wiórki kokosowe na patelni bez dodatku tłuszczu

Wrzucić wiórki na patelnie bez dodatku tłuszczu.

Zdjęcie nr11- zarumienione wiórki kokosowe

Często potrząsać patelnią, aby wiórki równomiernie zarumieniły się, ale nie przypaliły. Następnie zdjęć z ognia i odłożyć do wystygnięcia.

Zdjęcie nr12- foremki+ ciasto

Wyjąć ciasto z lodówki. Dobrze wysmarowane masłem foremki wykleić ciastem. Należy pamiętać, że ciasto jeszcze wyrośnie, więc nie za grubo.

Zdjęcie nr13- wszystkie foremki napełnione

Tak przygotowane foremki wystawić do nagrzanego do temperatury 200 st piekarnika na ok. 15-20 min.

Zdjęcie nr14- upieczone babeczki

Wyjąć babeczki i pozostawić do wystygnięcia. Następnie wyjąć z foremek.

Zdjęcie nr15- ucieranie masła

Wrzucić miękkie masło do miski i ucierać.

Zdjęcie nr16- spienione masło

Masło powinno być puszyste, zwiększyć swoją objętość i zbieleć.

Zdjęcie nr17- łączenie z budyniem

Do masła małymi porcjami należy wrzucać wystudzony budyń. Jeżeli budyń okazał się zbyt gęsty należy użyć blendera.

Zdjęcie nr18-  miksowanie bananów

Teraz należy zrobić koktajl z bananów.

Zdjęcie nr19- koktajl bananowy

Włączyć mikser na najwyższe obroty i miksować ok. 2-3 min.

Zdjęcie nr20- krem budyniowo- bananowy

Wlać koktajl do masła z budyniem i wszystko razem zmiksować.

Zdjęcie nr21- babeczki+ dekoracje

Na babeczki najpierw położyć 2-3 plasterki banana następnie położyć krem. Wierzch można udekorować według uznania. Ja położyłam 2 plasterki banana skropionego cytryną, aby nie ścieniał. Posypałam uprażonymi wcześniej wiórkami kokosowymi.

Zdjęcie nr22- babeczki+ dekoracje 2

W zależności od gustu, można również babeczki polać czekoladą. Bez różnicy jak się je udekoruje. I tak babeczki prezentują się smakowicie.

O czym należy pamiętać!

- wyciągnąć odpowiednio wcześniej masło, aby miało temp. pokojową,

- piec bez termoobiegu,

- szybko zagnieść ciasto, aby było kruche,

- w czasie pieczenia zaglądać do babeczek, bo szybko się rumienią.

 

Zobacz podobne przepisy

  • Makowiec zawijany Makowiec zawijany- fajny efektowny placek. Od lat na święta robi go moja babcia, teraz już ja :).             Czas przygotowania- ok. […]
  • Babka łaciata Dziś przedstawiam Wam przepis na babkę łaciatą.  Jeżeli nie dodamy kakaa do połowy ciasta, będziemy mieli przepis na babkę piaskową. Jest to ulubione ciasto mojej siostry. Zawsze uważałam, […]
  • Kolorowe pianki Pomysł na kolorowe ciastka podpatrzyłam z gazety. Nie pamiętam już jaka to była. Przepis dość konkretnie zmodyfikowany. Chociaż zalicza się do ciast bez pieczenia jest czasochłonny i […]
  • Pierniki Jak w domu pachną pierniczki to znak, że święta zbliżają się wielkimi krokami. Ciasteczka są miękkie już po ok 24h, już nie trzeba czekać tygodniami :). Ciasto robi się bardzo prosto. […]
  • Sernik z rosą Sernik z rosą jest bardzo efektownym i stosunkowo łatwym do zrobienia ciastem. Myślę, że przy dokładnych wskazówkach, każdy jest w stanie je zrobić. Przyznam się, że za pierwszym razem […]




Podziel się ze znajomymi



Zobacz podobne przepisy

  • Makowiec zawijany Makowiec zawijany- fajny efektowny placek. Od lat na święta robi go moja babcia, teraz już ja :).             Czas przygotowania- ok. […]
  • Babka łaciata Dziś przedstawiam Wam przepis na babkę łaciatą.  Jeżeli nie dodamy kakaa do połowy ciasta, będziemy mieli przepis na babkę piaskową. Jest to ulubione ciasto mojej siostry. Zawsze uważałam, […]
  • Kolorowe pianki Pomysł na kolorowe ciastka podpatrzyłam z gazety. Nie pamiętam już jaka to była. Przepis dość konkretnie zmodyfikowany. Chociaż zalicza się do ciast bez pieczenia jest czasochłonny i […]
  • Pierniki Jak w domu pachną pierniczki to znak, że święta zbliżają się wielkimi krokami. Ciasteczka są miękkie już po ok 24h, już nie trzeba czekać tygodniami :). Ciasto robi się bardzo prosto. […]
  • Sernik z rosą Sernik z rosą jest bardzo efektownym i stosunkowo łatwym do zrobienia ciastem. Myślę, że przy dokładnych wskazówkach, każdy jest w stanie je zrobić. Przyznam się, że za pierwszym razem […]


Dodaj komentarz