Sukces w kuchni

Sukces w kuchni

Od teraz gotowanie to czysta zabawa!!!

Babka łaciata

Opublikowany: 29 Kwiecień, 2010 przez admin 1 komentarz
Ocena artykułu:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwizazki4 gwiazdki5 gwiazdek (3 głosów, średnia: 4,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Dziś przedstawiam Wam przepis na babkę łaciatą.  Jeżeli nie dodamy kakaa do połowy ciasta, będziemy mieli przepis na babkę piaskową. Jest to ulubione ciasto mojej siostry. Zawsze uważałam, że ciężko jest ją zrobić, bo moja babcia zawsze ucierała pałką masło z cukrem pół dnia. Przepis dostałam właśnie od niej ale postanowiłam go troszkę zmodyfikować :).

 

 

 

 

Czas przygotowania- ok. 40 min.

Koszt całej potrawy-ok. ?? zł

Koszt na 1 os-  ok. ?? zł

Ilość porcji z podanych składników-

Potrzebny sprzęt kuchenny

  • mikser,
  • szpatułka opcjonalnie,
  • forma do pieczenia.

Kilka praktycznych rad na początek…

Nie trzeba nic przygotowywać wcześniej. Jedyne o czym należy pamiętać to wyjąć masło z lodówki. Musi mieć ono temperaturę pokojową.

Zdjęcie nr1- wszystkie składniki

  • 5 jajek,
  • 200 g masła,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka prawdziwego kakao,
  • olejek cytrynowy
  • polewa mleczna.

Zdjęcie nr2- spienione masło z cukrem

Do miski przełożyć masło i cukier. Wszystko utrzeć pałką lub zmiksować na gładką masę. Cukier powinien być niewyczuwalny.

Zdjęcie nr3- dodawanie jajek

Do miski dodawać następnie po jednym jajku i dalej miksować. W między czasie można już przygotować kakao, bo musi przestygnąć. Jedną łyżkę kakao zalać małą ilością wrzącej wody. Kakao musi być bardzo gęste.

Zdjęcie nr4- konsystencja ciasta

Po dodaniu wszystkich jajek masa robi się dość rzadka, więc można odłożyć już mikser i użyć szpatułki lub też drewnianej łyżki.

Zdjęcie nr5- konsystencja ciasta po dodaniu mąki

Drobnymi porcjami dodawać mąkę i proszek do pieczenia.  Dość szybko i łatwo powinno wszystko się połączyć.

Zdjęcie nr6- ciasto jasne, kakaowe i blaszka

Odłożyć mniejszą część do miski i dodać do niej kakao. Wszystko dokładnie wymieszać. Blachę dokładnie wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Nagrzać piekarnik do temperatury 160 stopni.

Zdjęcie nr7- napełnianie blaszki ciastem

Łyżką przekładać na przemian jasną i ciemną masę na blachę. Tak jak na zdjęciu.

Zdjęcie nr8- napełniona ciastem blacha

Napełnić ciastem blachę do ¾ wysokości, trzeba pamiętać, że urośnie.

Zdjęcie nr9- wyrośnięta babka

Piec w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu ok. 60 min.

Zdjęcie nr10- ciasto bez formy

Kiedy ciasto przestygnie można je wyjąć z formy. Wcześniej nie należy tego robić, bo ciasto jest przyklejone do formy.

Zdjęcie nr 11- babka z polewą

Gotowe ciasto wyjąć na głęboki talerz i oblać polewą czekoladową.

O czym należy pamiętać!!!

- masło powinno mieć temperaturę pokojową,

- piec bez termoobiegu.

 


 

 

 

Zobacz podobne przepisy

  • Bananowe babeczki Babeczki :) Wszyscy uwielbiamy babeczki :) Ja również przepadam za bananami, więc postanowiłam zrobić bananowy krem do babeczek. Przepis jest łatwy. Do smarowania tłuszczem foremek i […]
  • Stefanka Stefanka- ciasto o zabawnej nazwie jak dla mnie :). Szczerze mówiąc postanowiłam je zrobić, bo miałam nadmiar miodu i kaszy manny :). Przyznam się, że nie lubię kaszy. Mimo wszystko […]
  • Kolorowe pianki Pomysł na kolorowe ciastka podpatrzyłam z gazety. Nie pamiętam już jaka to była. Przepis dość konkretnie zmodyfikowany. Chociaż zalicza się do ciast bez pieczenia jest czasochłonny i […]
  • Pleśniak Pleśniak to ciasto, które wymaga troszkę pracy, ale efekt jest piorunujący :). Na prawdę gorąco polecam ten placek wszystkim :).  Warto choć raz je wykonać, mogę się założyć, że to nie […]
  • Sos koperkowy Sosik śmietanowo koperkowy jest bardzo prosty i tani :). Zamiast koperku można użyć pietruszki czy jakiejś innej mieszanki ziół np. do sałatek. Radzę poeksperymentować […]




Podziel się ze znajomymi



Zobacz podobne przepisy

  • Bananowe babeczki Babeczki :) Wszyscy uwielbiamy babeczki :) Ja również przepadam za bananami, więc postanowiłam zrobić bananowy krem do babeczek. Przepis jest łatwy. Do smarowania tłuszczem foremek i […]
  • Stefanka Stefanka- ciasto o zabawnej nazwie jak dla mnie :). Szczerze mówiąc postanowiłam je zrobić, bo miałam nadmiar miodu i kaszy manny :). Przyznam się, że nie lubię kaszy. Mimo wszystko […]
  • Kolorowe pianki Pomysł na kolorowe ciastka podpatrzyłam z gazety. Nie pamiętam już jaka to była. Przepis dość konkretnie zmodyfikowany. Chociaż zalicza się do ciast bez pieczenia jest czasochłonny i […]
  • Pleśniak Pleśniak to ciasto, które wymaga troszkę pracy, ale efekt jest piorunujący :). Na prawdę gorąco polecam ten placek wszystkim :).  Warto choć raz je wykonać, mogę się założyć, że to nie […]
  • Sos koperkowy Sosik śmietanowo koperkowy jest bardzo prosty i tani :). Zamiast koperku można użyć pietruszki czy jakiejś innej mieszanki ziół np. do sałatek. Radzę poeksperymentować […]


Mamy jeden komentarz dla tego wpisu.

  1. HannaWaszczuk pisze:

    to najleprze ciasto na ziemi



Dodaj komentarz do HannaWaszczuk